SCOOTERDAGBOEK IN CONCERT

De enige plek waar je er gegarandeerd, honderd procent zeker van kunt zijn dat niemand je hoort zingen, is je eigen veilige motorhelm terwijl je op hoge snelheid over ‘s heren wegen dendert. Omdat ik altijd het eerste liedje zing dat in me opkomt, zou je kunnen zeggen dat het eigenlijk de angst in mij is die zingt. In de besloten concertzaal van mijn helm zing ik gospel, pop, levenslied en country dwars door elkaar heen, met hier en daar een hardrock-stamper.

De Utrechtse dichter Ingmar Heytze lijdt aan hodofobie (reisangst). Als gevolg hiervan verliet hij jarenlang zelden zijn woonplaats. Na tien jaar werd het tijd voor een doorbraak: de dichter nam motorrijles, haalde begin 2005 zijn rijbewijs en kocht een zwarte Vespa GT motorscooter. Met de mengeling van (zelf)spot en ernst die zijn werk kenmerkt, doet Heytze in zijn Scooterdagboek uit de doeken hoe hij zijn reisangst langzaam maar zeker van zich af weet te schudden, geholpen door het zingen in zijn motorhelm.

In de voorstelling Scooterdagboek in concert zorgen zangeres/pianiste Ineke van Doorn en gitarist Marc van Vugt voor een soundtrack bij Heytze’s verhaal. Hun ervaring als improviserend jazzmusici staat garant voor een persoonlijke benadering.De soundtrack is een selectie van de mooiste helmliedjes van Heytze. Deze krijgen een soms verassende uitvoering en bieden zo een unieke en strikt persoonlijke blik op de recente muziekgeschiedenis van AC/DC tot ZZ en de Maskers. Het concert wordt ondersteund door foto- en filmbeelden van zijn tochten door de provincie Utrecht.

Scooterdagboek in concert is een feest van herkenning voor elke motorrijder, een uitgestoken hand naar iedereen die zijn angst wil overwinnen en voer voor muziekpsychologen.

‘Scooterdagboek getuigt van schrijftalent, is intelligent en bovenal waanzinnig mooi.’ Metro
‘Onderkoeld en vaak hilarisch... ergens tussen reiswee-genoot Bob den Uyl en Jan Hanlo.’ de Volkskrant
‘Poëtische miniatuur van Easy Rider... een pretentieloos prachtig klein boekje.’ – NRC Handelsblad

to the top