press

2006 Vandoorn/BraamDeJoodeVatcher Double trio review (nl)

'Stranger Than Paranoia groots geopend'

Rinus van der Heijden, Jazzenzo, dec 05
Het 14e Stranger Than Paranoiafestival is op kerstavond groots geopend. Daarvoor tekenden twee trio’s: dat van Michiel Braam (piano), Wilbert de Joode (contrabas) en Michael Vatcher (slagwerk) en het trio rond zangeres Ineke van Doorn, met altsaxofonist Paul van Kemenade en gitarist Marc van Vugt. De zes, die allen hun sporen dik hebben verdiend in improvisatiemuziek – maar daardoor ook absolute eenlingen zijn – bouwden een hecht groepsgeluid op.

Hoewel er naar hartelust werd geďmproviseerd, reikten de twee trio’s een volgepakt muziekpodium Paradox voldoende harmonische en melodische handvaten aan, om goed bij de les te blijven. Dat herkenbare was verspreid over jachtige ritmes, effectieve improvisaties, het intrigerende, nergens bij in te delen stemgeluid van Ineke van Doorn en onvoorspelbare muzikale wendingen.

Zoals in het openingsnummer ‘Sepia’, waarin componist Braam uitgebreid de tijd nam om als uitvoerder te laten horen hoe hij denkt over piano-improvisaties. Hij breide het ene na het andere citaat aaneen, om tegelijkertijd alles weer uit elkaar te hameren. Fraai was een duet tussen gitaar en altsaxofoon, waar de stem van Ineke van Doorn als een bergbeekje doorheen liep. En wie het nog niet wist: slagwerker Michael Vatcher is ook een verdienstelijke vocalist. Dat bewees hij in ‘Do You Know What It Means To Miss New Orleans’.

to the top
OTHER PRESS