Het Soundmakers project

Soundmakers Concerten

Het Soundmakers-project draait helemaal om de menselijke stem, in al zijn veelzijdigheid.

Tijdens deze bijzondere concerten improviseren de Soundmakers, gedirigeerd door de unieke handsignalen van de Canadese Christine Duncan, met hun stem ‘soundscapes’ bij de muziek van zangeres Ineke Vandoorn en gitarist Marc van Vugt. Denk aan allerlei klanken, ritmes, sferen; soms lieflijk en mysterieus, dan weer emotioneel en krachtig. Er wordt van tevoren niets vastgelegd, zodat er echt in het moment gemusiceerd wordt. De Soundmakers is geen traditioneel koor maar bestaat uit mensen in alle soorten en maten, zangers en niet-zangers, die graag hun stem gebruiken en hun mond goed open durven te doen – letterlijk en figuurlijk. De Soundmakers hebben van te voren onder leiding van Christine, Marc en Ineke van te voren workshops gevolgd.  

Het Soundmakers-project in Nederland is een initiatief van Marc van Vugt en Ineke Vandoorn. Ze staan bekend om hun avontuurlijke en lyrische muziek en reizen daarmee de hele wereld over. Tijdens een van hun Canadese tournees zagen ze Christine Duncan aan het werk en besloten haar naar Nederland te halen. Christine is de leider en oprichter van het Element Choir, ‘s werelds toonaangevende vocale improvisatiegroep uit Toronto. Met het Element Choir werkte ze o.a. samen met de beroemde Inuit zangeres Tanya Tagaq.

De Soundmakers Concerten – wanneer en waar?

Het Soundmakersproject wordt in januari 2024 op drie verschillende podia uitgevoerd in Arnhem, Den Bosch en Houten. Bij het laatste concert, in Houten doen ook de Soundmakers uit Arnhem en Den Bosch mee. Dit wordt een spetterende finale en tevens een opname!

zo 14 januari 15.00 Theater de Leeuw, Arnhem • tickets
wo 17 januari 20.00 Willem-twee Toonzaal, Den Bosch • tickets

Slotconcert met alle (+/- 70) Soundmakers:
zo 21 januari 14.30 Aan de Slinger, Houten • tickets

Helemaal onderaan vind je meer achtergrondinformatie

Doe mee met Soundmakers project!

Ben jij

√ een zangliefhebber en/of theaterdier?
√ nieuwsgierig, leergierig en open minded?
√ in voor een onvergetelijk avontuur?

Wat?

In het Soundmakers-project werk je met een groep vocale ‘soundmakers’ onder leiding van de Canadese dirigent en zangeres Christine Duncan in één weekend toe naar een uitvoering met Edison-winnaars zangeres Ineke Vandoorn en gitarist/componist Marc van Vugt. Het project vindt in drie steden plaats: Arnhem, Den Bosch en Houten. Deelnemers kiezen voor één stad waar ze repeteren en een uitvoering geven, en ter afsluiting komen de drie groepen samen voor een finaleconcert in Houten, inclusief concertopname.

#Hoedan?

Het Soundmakers-project draait helemaal om de menselijke stem, in al zijn veelzijdigheid.Tijdens de optredens improviseren de Soundmakers, gedirigeerd door de unieke handsignalen van Christine, met hun stem ‘soundscapes’ bij de muziek van Ineke en Marc. Denk aan allerlei klanken, ritmes, sferen; soms lieflijk en mysterieus, dan weer emotioneel en krachtig. Er wordt van tevoren niets vastgelegd, zodat je echt in het moment kunt musiceren. Tijdens de voorbereidende repetities met de drie musici leer je ontzettend veel over de stem, improvisatie, samenwerking, luisteren en kleuren. Een unieke kans om mee te draaien in een professionele productie.

Voor wie?

Iedereen die graag zingt, of op een andere manier met zijn/haar stem werkt is welkom. Dus ook niet-Nederlandstaligen. Het gaat om het luisteren naar elkaar, en samen ‘on the spot’ prachtige muziek maken. Leeftijd, achtergrond en muzikale ervaring zijn niet belangrijk, en je hoeft ook niet mooi te kunnen zingen. Christine Duncan heeft veel ervaring met deze werkwijze en zorgt voor een veilige en positieve sfeer. Zo ervaar je de kracht van muzikale verbinding en verbreed je tegelijk je vocale horizon.

Wanneer en waar?

Het project wordt in januari 2024 in drie verschillende steden uitgevoerd: Arnhem, Den Bosch en Houten. Op iedere locatie bestaat het project uit totaal drie of vier bijeenkomsten op achtereenvolgende dagen. De laatste bijeenkomst vindt plaats aan het einde van het totale project. Dan komen alle Soundmakers uit de drie steden bij elkaar in de grote zaal van theater Aan de Slinger in Houten. Dit wordt een spetterende finale en tevens een opname.

Schema en links om je op te geven

Update 12 dec: In Houten en Den Bosch is het maximum aantal deelnemers bereikt en kun je je opgeven voor de wachtlijst. In Arnhem is nog ruimte.

12, 13, 14 en 21 jan Arnhem. Wil je meedoen in Arnhem ga dan naar de website van onze partner Vocal Vibes voor meer info en een opgaveformulier.

15, 16, 17 en 21 jan Den Bosch. Wil je meedoen in Den Bosch ga dan naar de website van onze partner De Jazzwerkplaats voor meer info en reserveren.

19, 20, en 21 jan Houten. Wil je meedoen in Houten dan vind je hier meer info en een opgaveformulier.

Achtergrondinformatie

Jaren geleden zagen wij, Ineke Vandoorn en Marc van Vugt, de Canadese dirigent/zangeres Christine Duncan in Toronto aan het werk met haar Element Choir. Dit is niet een traditioneel koor maar een koor dat bestaat uit zogenaamde soundmakers: mensen in alle soorten en maten die zichzelf geen zanger zouden noemen, maar die graag hun stem gebruiken en hun mond goed open durven te doen – letterlijk en figuurlijk. Wij waren zo onder de indruk, dat we Christine Duncan hebben uitgenodigd om in januari 2024 met ons in Nederland een project te doen.

This image has an empty alt attribute; its file name is MarcIneke_08br_by_jiri-buller-mailbanner.jpeg

Ineke Vandoorn & Marc van Vugt

Met sprookjesachtige klanken, funky arrangementen, moderne muziek met kronkelige harmonieën en droevig troostende liedjes verkennen Edison-winnaars zangeres Ineke Vandoorn en componist/gitarist Marc van Vugt de grenzen tussen improvisatie en compositie. Hun repertoire bestaat uit originele songs met eigen teksten, pure improvisaties en karakteristieke interpretaties van standards. Muziek die nog lang nagalmt in je hoofd.

Marc en Ineke brachten dertien cd’s uit. Hun originele aanpak bracht hen naar clubs en festivals over de hele wereld, waaronder Canada, USA, Frankrijk, Duitsland, Japan, Indonesië, Maleisië, Oostenrijk, Macedonië en Hongarije. Ze namen o.a. op met het Nederlands Metropole Orkest, deden een project met Het Nederlands Kamerkoor, en creëerden een geïmproviseerde opera met dichter Ingmar Heytze. Marc heeft sinds 2016 zijn eigen serie in het theater in Houten, waarin hij bekende gasten ontvangt. Marc en Ineke zijn beiden zeer ervaren docenten. Ineke’s 400 pagina’s tellende boek over zingen wordt beschouwd als een standaardwerk voor zangers.
www.inekevandoorn.com / www.marcvanvugt.com

This image has an empty alt attribute; its file name is People-AIR-Christine-Duncan-200x200-1.jpg

Christine Duncan

Christine Duncan is de leider en oprichter van het Element Choir, ‘s werelds toonaangevende vocale improvisatiegroep uit Toronto. Vrij geïmproviseerd, maar gedirigeerd door Christine met behulp van haar eigen unieke handsignalen, creëert het koor vocale soundscapes die in dynamiek variëren van etherisch gefluister tot emotionele kreten. De leden van het koor zijn al even divers, met leden van verschillende leeftijden, achtergronden en muzikale niveaus. Christine heeft samengewerkt en opgetreden met een breed scala aan internationale artiesten zoals Hugh Fraser, Jean Martin, DB Boyko, Anthony Braxton, Kenny Wheeler, Rufus Reid, P.J. Perry, Ray Charles, Eugene Chadbourne, Nobuo Kubota en vele anderen. Ze was veertien jaar lang lid van de Vancouver Ensemble of Jazz Improvisation en speelde in diverse moderne muziekopera’s. In 1998 maakte CTV/BC Film een documentaire over Christine. Momenteel geeft ze les aan de Universiteit van Toronto.

Reviews

The CD Crossing Canada got raving reviews in Europe:
.. the level of understanding has reached telepathic heights. Leonid Auskern – Jazzquad – Russia

The eleven original compositions sound like a road trip in itself, reflecting the emptiness and vastness of the Canadian landscape. Zing Magazine – The Netherlands

Crossing Canada opens up as an album with inspired guitar and vocals, harmonious and melodic, and full of surprising stories that you listen to intensely. Bernard Lefèvre – Jazz’halo – Belgium